Vérmérgezést, agyhártyagyulladást is okozhat az ALDI egyik terméke - visszahívták

Ne edd meg!

A Nemzeti Élelmszerlánc-biztonségi Hivatal a honlapján tette közzé, lisztéria baktérium esetleges jelenléte miatt visszahívták a terméket.

A Nébih honlapján, de az ALDI oldalán is megjelent egy közlemény a termékvisszahívással kapcsolatban. "A Kockázott bacon 500 g termék L244 04.10.2022 tételében (szállító: HUNGARO-FOOD 2009 KFT.) nem zárható ki Listeria monocytogenes jelenléte, emiatt fogyasztásra nem alkalmas" - írja az áruházlánc a honlapján.

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne fogyasszák el!

Az intézkedés a "04.10.2022" minőségmegőrzésű terméket érinti. Az érintett termék bármelyik Aldi üzletbe visszavihető, a termék árát blokk nélkül is visszatérítik. 

Fotó: Nébih

A Listeria monocytogenes a természetben széles körben előforduló emberi megbetegedést okozó baktérium - írja tájékoztatójban a hatóség, hozzáteszik: a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, így minden olyan 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer kockázatos lehet, amelyben a baktérium szaporodni képes, és amit fogyasztás előtt nem hőkezelnek (pl. nyers, pasztörizálatlan tej és az abból készült tejtermékek; lágysajtok; nyers húst tartalmazó ételek, húskészítmények; nyers halak, füstölt lazac; szeletelt élelmiszerek).

Az emberi megbetegedéseknél lényeges szerepet játszik az immunrendszer állapota, egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a Listeria-val szennyezett élelmiszer fogyasztása, azonban legyengült immunrendszerű emberek, várandós nők, idős emberek esetében az élelmiszer alacsonyabb szennyezettsége is súlyos megbetegedést okozhat. Szövődményként agyhártyagyulladás, vérmérgezés alakulhat ki. Terhesség esetén vetélés, halvaszületés és az újszülött fertőzése is előfordulhat.

Címlapfotó: 123rf.com

Admira